• Gratis verzending vanaf € 50
  • Voor 23:45 besteld, vandaag verzonden!
  • Kies zelf 2 gratis samples uit
Home Haaruitval: alles wat je moet weten

Haaruitval: alles wat je moet weten

Haaruitval: alles wat je moet weten

Als er teveel haren in je borstel achterblijven. Als je teveel haren in het doucheputje ziet. Als je je handen door je haar haalt en er ineens haren aan je handen zitten: haaruitval. Wat is het, wat is een 'gezonde' haaruitval en wat kan je zelf doen om haarverlies tot een minimum te beperken? We doken in de wereld van vallende haren en komen met verrassende antwoorden. Dit artikel is voor educatie, niet voor medisch advies. Heb je klachten en maak je je druk om je haaruitval? Raadpleeg dan je huisarts

Inhoudsopgave 'Alles wat je moet weten over haaruitval':

Hoeveel haaruitval is normaal?
Wat zijn de bekendste oorzaken van haaruitval?
Wat te doen bij haaruitval bij man en vrouw?
Haaruitval vrouw
Haaruitval man
Andere vormen van haaruitval
Haaruitval door stress
Haaruitval overgang
Haaruitval bevalling
Haaruitval tegengaan: kan dat?


Help: ik heb haaruitval! Wat te doen tegen haarverlies?

'Help; mijn haren vallen uit!', zeg je misschien als je weer wat haren aan de borstel ziet of door het doucheputje ziet glijden. Ten eerste: geen paniek. Het is heel normaal om elke dag haren te verliezen. Sterker nog: we verliezen elke dag zo'n vijftig tot honderd haren. Dat is zo'n drieduizend haren per maand. Dat klinkt al ongekend veel. Toch valt het mee: we hebben zo'n 85.000 tot 150.000 haren op ons hoofd. Vaak is het genetisch bepaald of je er meer of minder hebt, dun of dik haar hebt of vroeg of laat te maken krijgt met haarverlies. Maar als er dagelijks wat haren uitvallen is dat heel normaal.

 

We verliezen elke dag zo'n 50 tot 100 haren. Dat klinkt heel veel, maar gemiddeld hebben we tussen de 85.000 en 150.000 haren.

Hoeveel haaruitval is normaal?

Als we 50 tot 100 haren per dag 'verliezen', is dat heel normaal. Het goede nieuws is dat je er ook weer zo'n honderd per dag bij krijgt! Dus al met al valt haaruitval dan wel mee. Je kunt daarom ook pas van haarverlies spreken als je meer haren verliest dan dat er aangroeien. Als je door bijvoorbeeld een genetische vorm van haaruitvalproblematiek (alopecia androgenetica is de bekendste vorm van haaruitval bij mannen) last krijgt van een kalende kruin, kan je met een natuurlijke shampoo tegen haaruitval de natuurlijke haargroei wel blijven boosten, maar kun je de kaalheid niet voorkomen.

Kijk daarom altijd naar natuurlijke producten tegen haarverlies met extra vitaminen en proteïnen die het haar dikker doen laten lijken, waardoor het haar voller oogt en de hoofdhuid goed wordt gevoed, waardoor je alles doet wat je kunt doen om je haar en je hoofdhuid te voeden, verrijken, verzorgen en kalmeren. Proteïnen, vetzuren en oliën kunnen tot in de haarvezel komen en die haarvezels (waar het hele haar uit bestaat) uit elkaar duwen en zodoende de haarvezels 'opvullen'. Door ze op te vullen krijgt het haar direct meer volume en een dikkere uitstraling, waardoor je cosmetisch een prachtig effect kunt bereiken. Aanvullende vitaminen en sporenelementen kunnen de haarwortels voeden en zo de natuurlijke haargroei stimuleren.

Ervaar je haaruitval tijdens het douchen? Dat kan.

Haaruitval tijdens het douchen; het komt veel vaker voor dan je denkt. Sterker nog - het komt altijd voor, elke dag opnieuw. Het is heel normaal om tot honderd haren per dag te verliezen. Dat is niet eng of zorgwekkend. Mocht je ervaren dat je veel meer haren verliest dan normaal, is het altijd verstandig om je arts te consulteren.
 

Zoveel haren als we verliezen, krijgen we er ook weer bij. Je spreekt pas van haarverlies of haaruitval als er minder haren teruggroeien dan dat er aangroeien. De bekendste vorm (bij mannen) van haaruitval is alopecia androgenetica, een genetische aandoening. Daarmee kan je vaak niet het haar terug laten groeien, maar met een voedende, proteïnerijke shampoo kan je het haar wel dikker laten lijken. Hiermee geef je het haar de nodige verzorging en voeding die het verdient en geef je het haar direct meer glans en volume.

Wat zijn de bekendste oorzaken van haaruitval?

Er zijn legio redenen voor. Maar het belangrijkste is dat je wel met serieuze klachten direct naar de huisarts gaat. Dus als je bijvoorbeeld last krijgt van grote kale plekken op het hoofd, direct een enorme hoeveelheid haren uitvallen, de huid brandt en jeukt of als je je zorgen maakt over je haarverlies. Je huisarts kan je klachten aanhoren en wellicht een behandelplan opstellen. 
Dit zijn de meest voorkomende vormen van het uitvallen van het haar:

  1. Alopecia androgenetica, de meest voorkomende vorm van mannelijke kaalheid. Door een toename van de aanmaak van testosteron na de puberteit en het remt de haargroei doordat het reageert op de haarzakjes. Maar let niet op de term 'androgenetica'; ook vrouwen kunnen last krijgen van deze vorm van kaalheid. Zo'n 70% van de mannen heeft last van alopecia androgenetica, en komt veel minder vaak voor bij vrouwen. Bij mannen wordt de 'mannelijke kaalheid' of 'haarverlies volgens het mannelijke patroon' gekenmerkt door een kale(nde) kruin, terwijl bij vrouwen het haar vooral dunner wordt.

    Het is ook geen ziekte, maar hoort bij het ouder worden en het lichamelijke huidverouderingsproces. Helaas is alopecia androgenetica een onomkeerbaar proces; zelfs na een haartransplantatie kan het haar weer uitvallen. Het is goed om je haar zorgvuldig te wassen met een hele milde, shampoo die vrij is van Sodium Lauryl Sulfate (SLS), die belangrijke vitaminen en sporenelementen heeft die een werking hebben op de natuurlijke haargroei én het haar dikker, voller en volumineuzer laten lijken door bijvoorbeeld biotine, plantaardige proteïnen, vetzuren en vochtaantrekkende ingrediënten, die de haarvezels vullen en dikker maken. Hierdoor krijg je visueel een verbetering van het haar en geef je het haar elke dag vitaminen en werkstoffen.

  2. Alopecia Areata komt veel minder vaak voor en geeft plaatsgerelateerde kaalheid. Het is een autoimmuunstoornis die de haarwortels aanvalt en het in hun functies belemmert, waardoor het haar niet meer kan groeien. De precieze herkomst van de aandoening is niet bekend, maar in 80% van de gevallen komt de haargroei weer op gang. Een goede medische behandeling is belangrijk, dus ga bij klachten dan meteen naar de huisarts. 

  3. Traction alopecia is een vorm van haarverlies die komt doordat de persoon het haar continu in een staart draagt. Doordat het haar strak in de staart wordt gedragen raken de haarwortels bij het voorhoofd geïrriteerd en kunnen deze zelfs afbreken. Voortekenen van het te strak dragen van een staart zijn irritatie, roodheid, hoofdpijn en jeuk. Het kan leiden tot permanent haarverlies. Het beste is om het haar minder strak te dragen of de staart wat losser te dragen, zodat er niet constante spanning en druk op de haarwortels op het voorhoofd komt te staan.

  4. Kaalheid door medicatie of medische behandelingen zoals chemotherapie of verschillende medicijnen. Vraag hiervoor je behandelend arts om advies.

  5. Trichotillomanie oftewel het uittrekken (bewust of onbewust) van het haar. 

  6. Haarverlies door (extreme) stress, roken en een ongezonde levensstijl. Stress, roken, slecht slapen, ongezonde voeding; je lichaam houdt van rust, reinheid en regelmaat en dat merk je ook aan de kwaliteit van het haar. Roken, stress en een ongezonde lifestyle dragen bij aan een vermindering van de haargroei en zorgen ervoor dat het haar niet goed kan groeien. Naast dat ontspanning en rust (en stoppen met roken) belangrijk zijn, kan je ook met een voedende shampoo tegen haaruitval de normale haargroei bevorderen en stimuleren. En probeer dan tijdens het douchen ook een kort wellness-moment voor jezelf te maken, om even lekker te relaxen en ontspannen. 

Wat te doen bij haaruitval bij man en vrouw?

Zoals je hebt gelezen kunnen zowel mannen als vrouwen last krijgen van alopecia androgenetica, dus kan je het Griekse woord voor man, andros, ook niet al te letterlijk nemen. Toch heeft deze vorm van haaruitval (die je dus geen ziekte kunt noemen, aangezien het bij 'normaal' ouder worden hoort) op beide seksen een verschillende uitwerking.

Haaruitval vrouw

Het uitvallen van haar bij een vrouw ziet er dus anders uit dan mannelijke kaalheid. Haarverlies volgens het vrouwelijke patroon herken je aan dunner wordend, breekbaar haar dat dunner bezaaid is op het hoofd, waardoor het kapsel er ook dunner uitziet. Haarverlies bij vrouwen kenmerkt zich dus vooral door het dunner worden van het haar. Dit komt in zo'n 3 tot 6% van de vrouwen tot de leeftijd van 30 jaar voor, maar bij zeventigplussers is dat al zo'n 30%. Het resulteert eigenlijk bijna nooit tot algehele kaalheid, zoals dat wel bij mannen voorkomt. Uitval van het haar bij vrouwen kun je dus beter haarverlies noemen. Het is natuurlijk heel vervelend en ontsierend, maar er zijn weinig middelen effectief tegen vrouwelijke kaalheid, of haarverlies volgens het vrouwelijke patroon. Wat helpt om het haar voller te laten lijken, is een cosmetische aanpak. De beste producten tegen haaruitval bij vrouwen zijn:

  1. de shampoo tegen haaruitval van Macrovita is een shampoo die de haarwortel vitaminen geeft en het haar dikker laat ogen. De shampoo is ook helemaal sulfaatvrij, dus het haar wordt niet uitgedroogd, maar juist gevoed en gehydrateerd. Vochtinbrengende ingrediënten geven het haar direct weer haar jeugdige glans én extra volume, wat ervoor zorgt dat het haar ook veel beter gemodelleerd kan worden en dus ook voller oogt;

  2. een haarverdikkend serum van Aphrodite. Met dit serum tegen haarverlies geef je elke haar een afzonderlijke, siliconenvrije coating, zodat het direct voller, dikker en steviger oogt. Ideaal als je last hebt van zeer dun en poreus haar. Het geeft daarnaast ook vitaminen en werkstoffen die de haarwortel voeden en versterken, waardoor je ook een natuurlijk stimulerend effect bereikt;

  3. de pre-shampoo tegen haaruitval. Een vitaminerijk antioxidantenserum dat de natuurlijke haargroei stimuleert, maar ook gespleten haarpunten voedt en het haar versterkt en dikker laat lijken. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat het ingrediënt palmetto kan helpen bij het natuurlijke groeiproces door het remmen van 5alfa-reductase, een enzym dat de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHI) beïnvloedt. Ook spelen een betere doorbloeding en voeding van de hoofdhuid en de wortel een rol. 
     

Haaruitval bij een vrouw komt dus vaak voor, al gebeurt het bijna nooit dat een vrouw helemaal kaal wordt van het 'haarverlies volgens het vrouwelijke patroon'. Cosmetische producten kunnen helpen om het haar dikker en voller te laten lijken en te zorgen voor meer volume dankzij vochtinbrengende ingrediënten. Pluspunt: het helpt ook direct tegen gespleten punten en poreus haar.

Haaruitval man

De meest voorkomende vorm van mannelijke kaalheid is, zoals aangegeven, alopecia androgenetica, oftewel 'haarverlies volgens het mannelijke patroon'. Deze vorm kenmerkt zich door de aanmaak van testosteron die zorgt voor een gevoeligheidsreactie bij de haarwortel, waardoor de haargroei vermindert en stopt. Het begint vaak al op jonge leeftijd waarop het haar wegtrekt van het voorhoofd; de bekende inhammen zijn vaak het eerste signaal van haaruitval bij de man. Vaak blijft het alleen daarbij, maar het kan ook over het hele haargebied gebeuren; een kale kruin is meestal het vervolg van alopecia androgenetica.

Het vervelende van de mannelijke kaalheid is dat, ondanks vele gladde verkooppraatjes en imposante marketingcampagnes, niets écht helpt. Het is een natuurlijk verloop en zelfs na haartransplantatie kan het haar weer (gedeeltelijk) uitvallen of kan het haar heel dun worden. Omdat testosteron telkens de haarwortels 'irriteert', wordt de productie van de haargroei niet meer optimaal en komt het op den duur helemaal stil te liggen. Wat je kan doen om de natuurlijke haargroei te stimuleren is een shampoo te gebruiken met biotine. Er zijn aanwijzingen dat biotine de natuurlijke haargroei stimuleert en de wortel voedt met essentiële bouwstoffen om de natuurlijke haargroei te boosten. MetOlijf.nl heeft verschillende producten met biotine:

  1. De natuurlijke shampoo tegen haaruitval van Macrovita heeft een hoge concentratie biotine én essentiële sporenelementen die de wortel voeden, de hoofdhuid kalmeren en de haren dikker laat lijken. Elke haar wordt gevoed, verstevigd en optisch verdikt, waardoor het haar beter valt en beter gestyled kan worden. De biotine werkt tot in de huid en de sulfaatvrije formule is supermild, waardoor het haar niet beschadigd raakt;

  2. Rozemarijnolie tegen haaruitval wordt heel veel gebruikt. Het geeft vitaminen, polyfenolen en antioxidanten die zorgen voor een optimale verzorging van de hoofdhuid en het verbeteren van de kwaliteit van het haar. Volgens een studie uit 2015 zorgde een dagelijkse applicatie van rozemarijnolie voor 'een significante stijging van het aantal haren na zes maanden', soortgelijk als met 2% minoxidil.

  3. Een serum tegen haarverlies maakt het haar optisch dikker, voller en glanzender, wat zorgt voor een prachtig esthetisch effect. Naast het cosmetische effect van dikker lijkend haar, bevat het serum ook Redensyl, wat een soortgelijk effect heeft als Minoxidil, maar op basis is van extracten van groene thee.

Haaruitval bij de man treft zo'n 70% van alle mannen, in meer of mindere mate. De cosmetische producten geven het haar een dikkere opslag, een verbeterde voeding van belangrijke vitaminen die de natuurlijke haargroei boosten en dun haar optisch verdikken en meer volume geven.

Andere vormen van haarverlies

Naast deze, meest bekende vormen van haarverlies bij man en vrouw, de alopecia androgenetica, kunnen er ook andere redenen zijn voor haaruitval. Als gevolg van een medische behandeling bijvoorbeeld. Het is het beste om met je arts te overleggen wat je dan het beste kan doen. Door met je arts in gesprek te blijven gaan kun je bespreken wat de beste stappen zijn om te ondernemen. Hieronder bespreken we nog drie vormen van haaruitval die vaak voorkomen.

Haaruitval door stress

Heb je heel veel last van stress? Ook dan kan je last krijgen van haarverlies. Bij ernstige stress kan de haargroei in ruststand komen en na enkele maanden kan er erger haarverlies optreden dan normaal. Dit heet ook wel Telogen Effluvium wat voor kan komen bij ernstige stress. Ook het obsessief trekken en plukken aan het haar, trichotillomanie, kan door stress worden getriggerd. Er zijn vaak geen directe oplossingen die de haargroei weer normaliseren, maar vaak kan door de stress te managen er al een hoop rust terugkomen, waardoor je lichaam niet meer in de vecht- of vluchtstand blijft. Heb je heel veel last van stress? Pak dan zoveel mogelijk rust, leer om goed te ontspannen en ga bij je huisarts langs voor medisch advies. 

Haaruitval overgang

Ook kan tijdens de overgang het uitvallen van haar voorkomen en is een vervelend probleem. Gelukkig kun je met goede rust, een fijne shampoo en vermindering van stress haaruitval door de overgang beperken. Maar toch heeft het, net als alopecia androgenetica, te maken met het natuurlijke huidverouderingsproces. Je haargroei wordt onder andere geregeld door het hormoon oestrogeen en deze vrouwelijke hormonen verbeteren de conditie van het haarzakje en het groeiproces. Als je in de menopauze raakt, dalen de hormoonschommelingen en wordt de haargroei vertraagd. Ook kan het haar sneller afbreken en de kwaliteit van het haar achteruitgaan. 

  1. Gebruik een milde, SLS-vrije (Sodium Lauryl Sulfate) shampoo met sporenelementen, biotine en haarverstevigende proteïnen. Hierdoor kan je haarbreuk verminderen of voorkomen en vul je de haarvezels op met belangrijke vetzuren en plantaardige proteïnen. Hierdoor oogt het haar ook weer dikker, stralender en glanzender en krijgt het een intens volume. 

  2. Behandel je haar twee tot drie keer per week met een pre-shampoo, om vóór het shampooën het haar alvast een vitamineboost te geven. Ook zorgt het voor extra volume, veerkracht en vitaliteit. 

  3. Gebruik na het haren wassen een haarserum om het haar extra kracht, voeding, volume en weerbaarheid te geven. De combinatie van drie producten zorgt voor een extra boost aan het haar, de wortel en de hoofdhuid.

Haaruitval bevalling

Als je net bevallen bent, kan het ook zijn dat je tijdelijk last hebt van haarverlies. Ook dat komt door een verminderde oestrogeenfase, net als in de overgang. Echter gebeuren er ook andere dingen. Tijdens de zwangerschap komt je haar in de groeifase; je zult het zien aan een vollere bos, dikker haar. Na de negen maanden zwangerschap, tijdens het 'ontzwangeren', komt het haar in de rustfase terecht. De haren worden dan uit het haarzakje geduwd om plaats te maken voor een nieuwe haar. Hierdoor vallen er meer haren uit dan normaal. Maar ook dat is normaal; het haar groeit gewoon weer terug. 

  1. Pas op met veel stylen; föhnen en een stijltang zijn funest voor het haar, zeker als het al breekbaar en poreus is. Wil je je haar stylen en meer volume geven? Gebruik dan een natuurlijk stylingproduct voor extra volume, vitaliteit en veerkracht. De stylingproducten van MetOlijf.nl zijn allemaal heel mild en geven toch een prachtig volume en accent.

  2. Gebruik een milde shampoo die het haar meer volume en glans geeft. 

  3. Met een verzorgend haarmasker geef je het haar direct meer volume en verbeter je de kwaliteit van poreus en breekbaar haar. 

Haaruitval tegengaan; kan dat?

Nu weet je alles over de meeste vormen van haaruitval en de beste verzorgingsproducten om haaruitval te maskeren of tegen te gaan. Maar valt haaruitval helemaal tegen te gaan? Hoe graag we ook wonderen zouden willen zien; haaruitval is onderdeel van het ouder worden. Vroegtijdige haaruitval kan je vooral tegengaan door goede verzorgingsproducten te gebruiken zoals rozemarijnolie tegen haaruitval, stylen en kleuren tot een minimum te beperken en vooral veel rust nemen en gezond leven.

Eigenlijk zoals je dat ook doet om rimpels tegen te gaan; beschermen, hydrateren, kalmeren en verzorgen. Door gezond te leven, goede shampoos en stylingproducten te gebruiken, het haar beschermen tegen externe en interne stressoren kan je het beste voor je haar zorgen. De verzorgingsproducten hebben wij voor je geregeld - MetOlijf.nl heeft alles voor natuurlijke bescherming tegen haaruitval.

Bekijk al onze producten tegen haaruitval hier

Geraadpleegde bronnen voor het artikel 'Alles wat je moet weten over haaruitval':

Panahi, Y., Taghizadeh, M., Marzony, E. T., & Sahebkar, A. (2015). Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trialSkinmed13(1), 15–21.

Zgonc Škulj, A., Poljšak, N., Kočevar Glavač, N., & Kreft, S. (2020). Herbal preparations for the treatment of hair lossArchives of dermatological research312(6), 395–406. https://doi.org/10.1007/s00403-019-02003-x

Gupta, A. K., Talukder, M., & Bamimore, M. A. (2022). Natural products for male androgenetic alopeciaDermatologic therapy35(4), e15323. https://doi.org/10.1111/dth.15323

  Mark van MetOlijf.nl     17-08-2020 11:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.