Acne is de verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen die puistjes veroorzaken: de nachtmerrie van iedere puber - maar ook op latere leeftijd kan acne vulgaris nog een nare rol in je leven spelen. Vervelende pukkels, onzuiverheden, irritaties en pijn zorgen voor een negatief (verkeerd) zelfbeeld en andere onzekerheden en lichamelijke en geestelijke ongemakken. Terwijl acne een goed behandelbare huidaandoening is, die met een goede verzorging en dito producten kunnen zorgen in een verbetering van de talgproductie, vochtbalans en ontstekingen op de huid. Let wel op; dit blog, maar ook de producten op onze website zijn geen vervanging van een medische behandeling bij je arts of dermatoloog. Het is altijd raadzaam om met matige tot ernstige acne altijd een arts te raadplegen. Vooral als je last hebt van acne conglobata, een vorm van acne die (diepe) littekens achter kan laten, is het verstandig om zo snel mogelijk een medische behandeling te starten, om zo de kans op littekenvorming tot een minimum te beperken.
Bij een ontsteking rondom de huid van de talgklieren - de talgklierfollikels - wordt er teveel talg afgescheiden. Met het afscheiden van teveel talg (ook wel sebum genoemd) ontstaat er een ophoping van talg. Dat talg kan geen kant op en wordt zodoende een mee-eter, ofwel een comedoon.
Mee-eters zijn dus niets meer dan een ophoping van talg. Dat opgehoopte talg kan twee kenmerken hebben: een wit puntje of een zwart puntje. Als de mee-eter een zwart puntje heeft (blackheads) is het een oppervlakkige mee-eter, terwijl de mee-eter met het witte puntje (whiteheads) dieper gelegen ligt.
De blackheads zijn de bekende mee-eters. Zwarte puntjes op je neus, bijvoorbeeld. Komt bij iedereen voor en de een heeft er enkelen, terwijl de ander door de puntjes de poriën niet ziet. Bij de zwarte comedonen zijn de poriën nog open, maar wel verstopt door de opeenhoping van opgehoopt talg (sebum). Bij een verstopping of ernstige vernauwing van de porie en je een witte punt op je gezicht, borst of rug ziet, is er sprake van een witte comedoon - een whitehead. Daar kunnen bacteriën de vrije loop gaan en zo ontstaat uiteindelijk een puistje.
Acne is iets waar we liever niet mee te maken krijgen, maar toch heeft bijna de helft van de volwassenen tussen de twintig en veertig jaar oud er last van. Het is dus niet alleen een probleem waar pubers mee te maken krijgen. Wat een geruststellende gedachte is dat deze huidaandoening over het algemeen prima te behandelen is. In deze blog vertellen we je alles over een duurzame acne behandeling.
Acne behandelen kan op verschillende manieren. Er zijn ruwweg 4 verschillende opties te onderscheiden. Je kunt acne zelf behandelen, maar het kan ook zijn dat het zo ernstig is dat je naar een huisarts of dermatoloog moet. Een andere optie is het behandelen van acne van binnenuit of het frequent bezoeken van een schoonheidsspecialist. Hoe dan ook: acne behandelen is een zorgvuldig uitgestippeld plan en vraagt om een persoonlijke aanpak. Maar acne kan behandeld worden. Het is gewoon een kwestie van het zoeken naar de juiste weg en naar de voor jou beste acne behandeling.
Je hoeft geen minimum aantal pukkels te hebben om naar de dokter te gaan om te vragen om een acne behandeling. Acne is een vervelende aandoening, maar wel een behandelbare. Je dokter kan je adviseren om bepaalde crèmes te proberen. Denk hierbij aan benzoylperoxide. Ben je allergisch voor benzoëzuur of wil het niet helpen? Dan zal de dokter overstappen op een ander medicament: vitamine-A zuur, of tretioine. Dat zuur vernieuwt de huid, zodat acne geen kans meer krijgt om uit te breken. Ook kan er een lokaal antibioticum worden voorgeschreven in de vorm van een zalf. Ook kan er orale antibiotica worden voorgeschreven: meestal is dat doxicycline dat je 3 tot 6 maanden dient te gebruiken. Als er niets helpt en de acne blijft maar terugkomen zal een dermatoloog Roaccutane voor kunnen schrijven.
Overal in Nederland werken huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten om acne daadkrachtig te behandelen. Een acne behandeling bij de schoonheidsspecialiste wordt daarnaast bij vele verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed, waardoor de drempel om acne te behandelen verlaagd wordt. En dat is een goed initiatief, want schoonheidsspecialistes kunnen je huid schoon maken, verzorgen en voeden, waarbij je vaak ook een voedende crème mee naar huis krijgt om het te onderhouden.
Voor sommige mensen helpt helemaal niets. Geen fruitzuurbehandeling, geen schoonheidsspecialiste, geen crèmes - voor die mensen zijn er meerdere mogelijkheden, met als laatste, drastische stap een Roaccutane kuur. Eerst ga je hiervoor naar de dermatoloog, aangezien het een zeer effectief medicijn is, maar ook goed gemonitord moet worden. Daarmee behandel je de acne van binnenuit. Roaccutane is een middel dat bijzonder effectief werkt tegen acne, maar het droogt de huid uit, kan ernstige bijwerkingen hebben en je zult meerdere malen een bloedonderzoek moeten doen. Het goede nieuws is wel dat het bíjna altijd effectief is. Isotretinoïne - de werkzame stof in Roaccutane, remt ontstekingen en talgproductie en stimuleert de groei en rijping van de huidcellen. Je huid vernieuwt en acne krijgt geen kans meer. Poriën raken niet of nauwelijks meer verstopt, omdat de groei op de buitenste huidlaag wordt geremd. Dat werkt echter niet alleen voor het gezicht, maar voor het hele lichaam. Vandaar dat je een uitgedroogde huid kunt krijgen. Ook kun je droge slijmvliezen krijgen, wat kan resulteren in oogontsteking, droge mondhoeken en gescheurde lippen. Heb je zeer hardnekkige acne? Ga dan altijd naar de huisarts en onderzoek met hem of haar wat de mogelijkheden van een acne behandeling thuis of via medicatie zijn.
Wanneer je (milde) acne hebt, dan is dit een vervelend ongemak dat je prima zelf kunt behandelen. Je zult merken dat als je dit met het juiste verzorgingsproduct behandelt, puistjes minder snel terugkeren. Deze verzorgingsproducten zorgen er dan ook voor dat je geen last meer hebt van een vette huid en dat je geen of minder last van littekens zult krijgen. Met een acne behandeling thuis kan je, door middel van het gebruiken van de juiste talgregulerende en huidverzorgende ingrediënten en producten.
Een acne behandeling draait vooral om reinigen. Dat gebeurt eerst door het gezicht te wassen met lauw water en een reinigingsmelk die de PH-waarde van je huid op orde brengt. Dat droogt de huid niet uit en reinigt de epidermis, de bovenste huidlaag.
Als het gezicht schoon is, wordt het gezicht verrijkt met een toner. Verschillende ingrediënten vormen een mist over het gelaat, voor een extra ontvettende en reinigende werking. De huid kan zichzelf verzorgen, voeden en hydrateren, zonder dat de huidbarrière wordt aangetast. Sterker nog; de huid wordt zelfs verbeterd en kan het huideigen herstel zelf aanwakkeren.
Je kan enkele keren per week, vóórdat je een toner aanbrengt, de huid extra helpen door middel van exfoliëren. Zo wordt de hoornlaag bereikt en wordt de huid op een subtiele manier verdund. Een enzymatische peeling of exfoliant zijn de beste producten voor Dat kan enigszins irriteren, maar in de meeste gevallen voel je er niets van.
Na het verwijderen van vuil is het tijd om de huid intensief te herstellen en te voeden, dat gebeurt met een gezichtsmasker. Dit brengt de gereinigde huid tot rust en zorgt ervoor dat de huid herstelt zonder littekens achter te laten. Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat je nooit aan puistjes moet zitten, want dit zorgt er wél voor dat je littekens en andere ontstekingsreacties kan krijgen.
Na het verwijderen van het gezichtsmasker is het belangrijk om de huid te voeden met een goede gezichtscrème.
1