Alles wat je moet weten over de veiligheid van tanning oils
Update ´De veiligheid en effectiviteit van tanning oils´ 7-9-2023, Mark van MetOlijf.nl
Tanning oil voor een zongekuste teint
Met een tanning oil gebruik je een SPF-verrijkte olie om je zongebruinde of gebruinde huid te accentueren. Dit is voornamelijk op basis van oranje pigmenten in onder andere wortelolie. Ook zorgt een olie sneller voor een gebruinde gloed. Aangezien bruin worden een teken van zonneschade is, is het belangrijk om zeer voorzichtig om te gaan met tanning-producten. Vandaar dat we je hier alle ins and outs uitleggen over onze met SPF-filters verrijkte tanning oils. Zodat je zo goed mogelijk beschermd bent en toch dankzij de gekleurde olie een zonnige glow krijgt.
Is tanning oil veilig?
Een tanning oil is veilig, mits je het op de juiste manier gebruikt. Een tanning oil zonder SPF is daarom nooit geschikt om te gaan zonnebaden, maar kan wel je zongebruinde kleur verrijken dankzij oranje pigmenten. Ook als je een donkere huidskleur hebt, geeft het een heel mooi, gebronsd effect.
In de regel geldt altijd; hoe hoger de bescherming, hoe veiliger de tanning oil. Maar denk niet dat je met een SPF de hele dag kan liggen zonnebaden, want uiteindelijk is elke vorm van bruining op de huid zonneschade. Veel zonaanbidders gaan volgens onderzoek uit 2017 van Rodrigues et. al. nog steeds uit van schijnveiligheid: alleen een of een paar keer per dag smeren en zonnen is niet gezond en niet verstandig.
De risico’s van een tanning oil
Het gevaar zit ‘m in het feit dat je nonchalant wordt met het veilig zonnen. Als je een tanning oil met SPF 6 gebruikt is dat prima voor een kwartier, halfuur in de zon, maar dan nog wel altijd beschut en met kleding aan.
Waar moet je op letten bij het gebruik van tanning oil?
Hoewel tanning oil fantastische resultaten kan opleveren, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen:
Kies het juiste SPF-niveau: als je huid gevoelig is voor zonnebrand, is het verstandig om tanning oil te gebruiken met een hogere SPF om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling.
Huidtype: niet alle tanning oliën zijn geschikt voor elk huidtype. Lees de productinformatie zorgvuldig door en kies een product dat past bij jouw huidtype.
Beperk de blootstelling: vermijd langdurige blootstelling aan de zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Tanning oil versnelt het bruiningsproces, maar te veel zon kan leiden tot huidschade.
Hydratatie: zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft, zowel van binnen als van buiten. Drink voldoende water en gebruik na het zonnen een vochtinbrengende crème om je huid te hydrateren en te kalmeren. Youth Lab heeft een hele fijne aftersun met tyrosine, die de melanineproductie nog eens een impuls geeft. Voor een extra shot voor een zongekuste teint.
Hoe word je veilig bruin?
Veilig bruin worden is eigenlijk een tegenstrijdigheid, want elke vorm van bruining op de huid is een vorm van zonneschade. Je huid haar eigen afweermechanisme wordt aangewakkerd door de productie van melanine, maar door ophopingen van melanine kunnen bijvoorbeeld pigmentvlekken of -verschuivingen ontstaan. Ook kan een gebruinde huid op den duur leiden tot huidafwijkingen en huidkanker.
Het is daarom raadzaam om altijd je huid goed in de gaten te houden en bij afwijkingen op de huid direct naar je huisarts of dermatoloog te gaan.
Bruin worden is ongezond, maar met een zonnebrand word je toch niet bruin?
Mocht je echt heel graag een kleurtje willen, is een tanning oil met minstens SPF 30 een goede optie. Een olie trekt meer UV-straling aan, waardoor je sneller bruin wordt. Hoewel SPF 30 goed beschermt, beschermt het niet voor 100%, waardoor je toch kleurt. Dit ontkracht trouwens meteen het hardnekkige fabeltje dat je geen vitamine D aanmaakt met een zonnebrand op: je huid maakt meer dan genoeg aan en het kan ook via voeding binnen komen. Over een gebrek aan vitamine D hoef je je dus niet druk te maken. Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden in de link tussen vitamine-D-tekort en SPF.
MetOlijf.nl biedt verschillende SPF-verrijkte tanning oils aan. Bekijk hier het hele assortiment. Het advies is om een SPF-filter te gebruiken waarvan je weet dat je om de aanbevolen tijd zal smeren. Een tanning olie met SPF 6 is zeer geschikt als je even een halfuurtje op het terras gaat zitten. Voor zomerse dagen met veel blootstelling aan de zon, is de SPF 30 de beste tanning oil.
Is tanning oil dan slecht voor je?
Tanning oils met SPF zijn niet slecht voor je, als je het maar niet gebruikt om de hele dag te gaan zonnebaden. Een tanning olie verrijkt de natuurlijke huidskleur, geeft het wat diepere glans en je kan het als aftersun gebruiken om je zongebruinde kleur te extraheren.
Hoe hoger, hoe beter. Het maakt daarbij niet uit wat voor filter je kiest; alle filters die in Europa worden aangeboden, zijn veilig voor de huid. Filters van Apivita zijn van de nieuwste generatie en ook koraalvriendelijk, dus als je ook het milieu in overweging neemt, is dat een geschikte optie voor je.
Hoe voorkom je dat je verbrandt met tanning oil?
Heel simpel: voorkomen is beter dan genezen. Bakken in de zon is nooit verstandig en heel erg ongezond, dus probeer dat te vermijden. Smeer je vaak en veelvuldig, maar ook rijkelijk in. Onderzoek toont aan dat de gemiddelde gebruiker van zonnebrand een kwart van de aanbevolen hoeveelheid gebruikt.
Onderzoek naar de rol tussen de hoeveelheid zonnebrandproduct ten opzichte van de zonbeschermingsfactor in de Aziatische huid toont aan dat je per vierkante centimeter 2mg SPF nodig hebt. Dit staat aan een volle theelepel voor alleen al je gezicht.
Smeer altijd meer dan je eigenlijk zou doen. Maar geen probleem; een tanning oil wordt altijd goed door de huid opgenomen én het geeft een mooie, gezonde glans. Dankzij de kleureffecten zie je er direct een stukje zongebruinder uit, dus smeren wordt een heerlijke wellness-beleving.
Kun je tanning oil combineren met zonnebrandcrème?
Je kan een olie nooit mengen met een zonnebrandcrème. Je kan wel een tanning oil zonder SPF aanbrengen, het een kwartier in laten trekken en daarna rijkelijk een zonnebrandcrème aanbrengen. Je kan ook een tanning oil zonder SPF gebruiken ná het zonnen, om de kleur mooi uit te laten komen.
Kan je met olie onder de zonnebank?
Wij raden je aan om nooit met een bruinversnellende olie onder de zonnebank te gaan, want dat kan erg gevaarlijk zijn en huidbeschadigingen in de hand helpen. Ook een olie met SPF draagt niet bij aan een 'veilige zonnebankbeleving'. Dus ook met olie onder de zonnebank raden we niet aan.
Bottom-line: als je graag een kleurtje wil, doe dat dan met een zo hoog mogelijke SPF. Een SPF-filter beschermt nooit voor de volledige 100%, dus je ziet er altijd zomers uit. Maar asjeblieft; laat de zonnebank maar waar die hoort - ga er vooral niet onder liggen. Wil je echt een dieper bruine kleur, kies dan voor bijvoorbeeld voor onze zonnebrandcrème met een tintje. Alsof je zó van het terras komt en wel zo veilig.
Waarschuwingen voor verantwoord zonnen met tanning oil
Het is van vitaal belang om bewust en verantwoord te zonnen om je huid en algemene gezondheid te beschermen:
Zonverbranding voorkomen: het gebruik van tanning oil mag nooit leiden tot zonverbranding. Als je huid rood wordt of pijnlijk aanvoelt, moet je onmiddellijk uit de zon gaan en de huid koelen. Het devies is om überhaupt nooit onbeschermd de zon in te gaan. Het aantal huidkankerpatiënten stijgt met het jaar en voorkomen is echt veel beter dan genezen. MetOlijf.nl heeft tal van veilige, fijne zonnebrandproducten voor gezicht en lichaam die aanvoelen als een tweede huid, ook zorgen voor een mooi tintje en bescherming bieden met uitgebreid geteste SPF-filters.
Risico op huidkanker: overmatige blootstelling aan UV-straling kan het risico op huidkanker verhogen. Gebruik altijd zonnebrandcrème met een voldoende hoge SPF, vooral op gevoelige delen van je huid.
Huidveroudering: langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken.
Oogbescherming: vergeet niet je ogen te beschermen met een goede zonnebril die UV-bescherming biedt. Scheelt weer een oogcrème tegen rimpels.
In conclusie is tanning oil een effectieve manier om een zongekuste gloed te bereiken, maar het moet met zorg en verantwoordelijkheid worden gebruikt. Het begrijpen van de werking ervan, het kiezen van de juiste producten en het naleven van veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal voor een gezonde en stralende zonervaring. Geniet van de zon, maar bescherm jezelf en je huid altijd.
Geraadpleegde bronnen voor het artikel ´De veiligheid en effectiviteit van tanning oils´:
Let op: bij MetOlijf.nl geven we graag onafhankelijke, educatieve blogs, maar deze zijn nooit bedoeld om ziekten te diagnosticeren of behandelen. Raadpleeg altijd je arts als je vragen van medische aard hebt. Zeker in het geval bij verdachte plekjes na het zonnen is het goed om deze altijd te laten checken. Geef je huid één keer per jaar een APK bij je huidtherapeut en ga bij twijfel altijd direct naar je huisarts. Zonnen is heerlijk, maar veilig zonnen is altijd het adagium. Ook met een tanning oil.
Mark van MetOlijf.nl
02-08-2022 14:43
Reacties (
0
)